vrijdag 26 oktober 2007

Plannen uit 1972 worden gerealiseerd


gemaal Lijnden aan de Ringvaart (hier gezien vanuit de polder)
Naar de lijst Knelpunten ten zuiden van Amsterdam

Jakob van Twisk Sr. wilde met de oprichting van een stichting bevorderen dat de recreatiegebieden rond Amsterdam door aansluitende fietspaden verbonden werden, als basis voor recreatieve lussen vanuit de stad en om doorgaande vakantieroutes mogelijk te maken in een groene omgeving.
De stichting is al lang slapende, maar er zijn tal van activiteiten en clubs uit voortgekomen, en met de fietspaden langs de Nieuwe Meer, de doodlopende weg langs de Ringvaart bij Sloten, het nieuwe Zwarte Pad en het Lascarpad tussen Osdorp en de Raasdorperweg is de verbinding tussen Spaarnwoude en het Amsterdamse Bos bijna een feit.
Een belangrijke verbinding, want waar de Ringvaart de Brettenzone nadert, daar is de recreatiecorridor tussen Schiphol en het Noordzeekanaalgebied op zijn smalst.

Kaartje

Jammer dat de Etnastraat een stroom van auto's uitspuugt over de Lutkemeerweg en Osdorperweg: de file bij Halfweg staat soms tot aan de Raasdorperweg. Dat de Lutkemeerweg met zijn "monumentale boerderijen" is aangewezen als groen lint, en voor fietsers een verbinding met nieuwe paden naar Geuzenveld en achterlangs de Osdorperweg biedt, lijkt een beetje te worden tegengesproken door het huidige gebruik als voorlopige Westrandweg en door het aanwijzen van nieuwe bedrijventerreinen erlangs, maar we zijn benieuwd.

De sluiproute via de Osdorperweg is in ieder geval reden om nu snel zaken te doen, o.a. met DWR/waternet over de aanleg van het laatste stukje fietspad, o.a. langs het gemaal Osdorperweg bij Halfweg.

Aan recreatieve lussen heeft de gemeente ook gedacht: vanaf de Ringvaart bij Halfweg wordt ook een fietsdoorsteek gedacht over een stukje ringdijk van de Osdorper Bovenpolder en een stukje van de Osdorper Binnenpolder, naar de prachtige bomenlaan parallel aan de Haarlemmerweg.

Ook Zwanenburg gaat profiteren van het ecolint tussen de grote recreatiegebieden: ter hoogte van de Raasdorperweg komt, in 2009 of 2010, een fietsbrug over de Ringvaart Haarlemmermeer!

Over deze weblog is openbare discussie mogelijk via de reactieknop.

Geen opmerkingen: